Tuin Vogelwijk Den Haag

Tuin Vogelwijk Den Haag

Tekst Janneke Klundert | Beeld Caroline Piek

Een grote braamstruik met een grasveldje; zo zag de tuin eruit toen Mark en Marianne in 2020 hun woning in Den Haag kochten. In coronatijdspitten ze avond aan avond oude Groei & Bloei-edities door en keken dagelijks naar Big Dreams, Small Spaces van Monty Don op You Tube. Dat zette zoden aan de dijk, want in een mum van tijd is hun tuin van 600 vierkante meter een groene oase geworden vol flora en fauna.

De tuin oogt zo volwassen;

Het is moeilijk te geloven dat-ie pas drieënhalf jaar oud is.

Mark Bovens en Marianne van der Kleij hebben er dan hard voor gewerkt. Na dertig jaar in de Haagse binnenstad met een bescheiden stadstuintje, waren ze toe aan een verhuizing. Kinderen het huis uit en Mark had een langgekoesterde wens. Altijd wilde ik nog een keer een hele grote natuurlijke tuin hebben. Toevallig kon dit doordat we dit huis zagen. Die droom is nu waargemaakt.

Piece de resistance

Onderdeel van die droom was een grote vijver, vandaar dat er nu in zowel voor / als achtertuin een te vinden is. Dat was van meet af aan de bedoeling, vertelt Mark. "Ik ben erg van de kikkertjes, padden en salamanders, dus ik wilde heel graag een grote vijver. Die is het piece de resistance in de tuin, je kijkt er van alle kanten op uit.Zo´n grote, natuurlijke vijver was iets wat ik mijn hele leven al wilde. Een geslaagd project, want de waterplaats wordt veelvuldig bezocht door allerhande dieren." Marianne: "Het eerste jaar dat de vijver er lag, kwam er een ijsvogeltje. Hij zat precies op de tak die ervoor bedoelt is, eentje die uitsteekt over de vijver heen. Mark vult aan: "we hebben gewone padden, veel salamanders, en de kikkers komen van heide en verre hier kikkerdril leggen in het voorjaar.Als het regent, zien we ze vanuit de hele wijk komen. Enorm leuk om te zien. Deze tuin is voor ons ook een mogelijkheid om aan de rand van de stad toch te proberen iets terug te doen voor de natuur. We maken zo veel mogelijk ruimte voor vlinders libellen, vogeltjes en andere dieren."

Stapelmuurtjes

Al die uurtjes tuinstudie die het stel in coronatijd betrachtte, wierp zijn vruchten af. Zo wisten ze rust en eenheid te creëren door overal de zelfde kleur steensoort te gebruiken en al het houtwerk / waaronder de pergola´s / kiezelgrijs te maken. Het materiaalgebruik moet passen bij het huis en rustig zijn, aldus Mark.
ook zorgen de pergola´s voor perspectief, net als de verhoogde terrassen en de stapelmuurtjes. De huizen in de wijk staan op grote zandlichamen in het dal van de Haagse Beek, waaronder de tuinen op lager gelegen grond liggen. Mark: "Er is een hoogteverschil van 1,5 meter, dat hebben we helemaal benut. Bewust maakten we een soort terrassenstructuur met stapels oude, doormidden geslagen stoeptegels. Daar kunnen rotsplanten groeien, en het heeft een mooi effect. Door de tuin heen zijn ook stapelmuurtjes gemaakt. Soms tot 80 cm hoog. Het is een mooie vorm van hergebruik. Er zitten her en der dan ook uitsparingen in, daar groeien bijvoorbeeld muurfijnstraal, campania en muurleeuwenbek. Ik kan er erg van genieten. Ze geven zo'n tuin een romantische sfeer, alsof ie al eeuwenoud is terwijl hij er pas drie jaar ligt."

Honderden planten

Als je vanuit de voortuin via het pad naar achter loopt geeft dat een fraai doorkijkje, vindt Mark. Als een soort panorama ontvouwt de tuin zich, omschrijft hij. De tuin is zo aangelegd dat hoe verder je naar achteren gaat, hoe wilder het wordt. Hier staan onder andere varens, een zeventig jaar oude hulst en tachtig jaar oude leylandii. Rondom het huis is het wat netter. Al in hun vorige woning waren Mark en Marianne tevreden over hovenier Peter Bischof, daarom hielp hij hen ook hier met het aanleggen van de hardware. Mark: Voor hem is dit een van zijn mooiste projecten. Elke maand als –ie in de buurt is, komt hij even langsom te kijken hoe de tuin erbij ligt. Zelf werkte het echtpaar ook mee, vooral bij de beplanting. Er staat een mix van inheemse planten, met veel besdragende soorten, fruit en planten die van nature in de duinen voorkomen zoals look-zonder-look, kaasjeskruid en venkel. We hebben honderden, honderden planten naar binnen gesleept en inmiddels zijn er 1200 of 1300 bollen geplant. Marianne: Er stond heel veel heermoes. Dat heb ik met de hand systematisch verwijderd. Nu heb ik er nauwelijks meer last van.

Grote hobby

De nieuwe tuin bood Marianne, die voorheen geen ervaring had met tuinieren, mogelijkheden. Ze vertelt: "Ik ben een moestuin begonnen. Aanvankelijk op 10 vierkante meter, gewoon in de vollegrond. Dat viel nog niet mee, het groeide en bloeide enorm het eerste jaar. Inmiddels heb ik acht moestuinbakken van 1 x 1 meter en nog een strook kruiden. Dit jaar ben ik begonnen met asperges, kleine pootaardappeltjes en allerlei kruiden. Omdat het dicht bij huis is kan ik het makkelijk in de gaten houden en op tijd oogsten. De moestuin is mijn grote hobby op dit moment." Als hobbytuiniers zijn Mark en Marianne meer dan tevreden over hun levendige tuin, waarin ze veel hebben geleerd door gewoon maar te doen. Marianne: "Het is een eyeopener dat je in relatief korte tijd zo'n hele tuin kunt krijgen. We dachten: we gaan er echt 5 jaar over doen voordat er een beetje wat staat. Maar eigenlijk vanaf het eerste jaar was het al een paradijsje."

Vijvertips van Mark

  1. Gebruik geen middeltjes of pomp, maar zet zuurstofplanten in de vijver. Met name fonteinkruiden werken heel goed. Je moet ze er wel binnen 48 uur inzetten, zodat ze dominant worden. Dat is de truc: goeie zuurstofplanten, die zorgen ervoor dat de vijver helder blijft.
  2. Ent de vijver met gezond water uit de sloot of een vijvertje uit de buurt dat er mooi uitziet. Het slootwater zit vol met watervlooien. Zo krijgt de vijver als het ware een goede start.
  3. Krabbenscheer is een dankbare plant. Het onttrekt vrij veel voeding aan het water, waardoor wieren minder kans krijgen. Bovendien is het een fantastisch gezicht in de zomer, dan komt het naar boven Libellen en juffers gebruiken het om uit te sluipen en kruipen tegen de bladeren omhoog.

Bischof Landscaping logo
Bischof Landscaping

Bischof Landscaping


Gravin van Viandenlaan 14
2263 TJ Leidschendam

Mob.: 06 - 53 49 03 03

E-mail: info@bischof.nl

Advies van Bischof Landscaping
Copyright Bischof Landscaping 2024 | Sitemap | Privacyverklaring | Cookieverklaring